Jocurile video, pericol sau delectare?
Copii tăi sunt pasionați de jocuri pe consolă sau pe calculator? Dincolo de admirația pe care o ai pentru îndemânarea și precocitatea lor, ar fi bine să știi cât de periculoasă poate fi această distracție.
Jocurile video violente au un impact foarte puternic asupra copiilor și adolescenților, dar s-a constatat că nici adulții nu scapă. Jocurile dau dependență, care se manifestă ca atare. La RMN-urile făcute tinerilor care petrec multe ore jucându-se online, s-au constatat modificări în cortexul prefrontal similare cu cele întâlnite în orice altă adicție (droguri, alcool, etc.).
Efecte pe termen scurt: – neurologii au mai observat și alte efecte negative la persoanele care se uită la filme violente sau joacă asemenea jocuri pe calculator. Efectul imediat – la cei mai mulți durează doar câteva secunde și nu este neapărat conștientizat (este de aprobare a ceea ce văd). Este îngrijorător pentru că mulți copii care încă nu au discernământ, au văzut deja imagini în care oamenii sunt răniți / omorâți și chiar au jucat pe calculator jocuri în care împușcau sau loveau oameni. Mai ales în mințile tinere se formează un impuls – acela de a reacționa cu violență atunci când ești provocat, chiar și atunci când stimulul nu este prea mare.
Lumea este denaturată și este văzută ca un loc periculos – pe termen lung se creează o obișnuință. Din experiență știm că orice mesaj repetat și mai ales orice facem adeseori întărește un anumit mod de a gândi și acționa, care devine, până la urmă, a doua noastră natură. De aceea, un joc violent poate la început să dea o reacție imediată, dar care să nu mai apară în timp. Dar dacă, un copil îl joacă zile și săptămâni de-a rândul, se poate schimba însăși personalitatea sa. El începe să vadă (perceapă) lumea ca pe un loc periculos, în care a răspunde cu brutalitate la provocări, este ceva necesar.
Semne de îngrijorare – dacă copilul intră mai des în conflicte la școală sau la locul de joacă, poate fi un semn că ar trebui să-i restricționezi accesul la filme și jocuri violente. Este deja târziu, dar trebuie să faci ceva. V afi mult mai greu să restricționezi accesul la materiale dăunătoare unui adolescent, decât unui copil de șapte ani. Dacă este mai mare, explică-i de ce acele jocuri nu îi fac bine și încearcă să i le înlocuiești cu altele care nu sunt atât de dăunătoare. Apoi, încet, încet îl poți stimula să-și limiteze timpul de stat la calculator, în favoarea unei activități în aer liber sau care să implice interacțiunea cu alți tineri.
Ce să faci?
Verifică jocurile chiar dacă trebuie să îți faci cont și să joci împreună cu copilul:
- vorbește cu alți părinți sau cu alți utilizatori și află cum au evoluat în timp ceilalți.
- instalează programe de control parental pe calculator.
- găsește-i activități interesante în afara casei, care se potrivesc intereselor lui, care să nu implice folosirea calculatorului și care să facișiteze socializarea (de ex. un sport de echipă, o trupă de teatru, o trupă de dans, etc.).
- permite acces limitat și controlat la internet și, respectiv, la jocuri.
- să îți îndrumi copilul spre alte jocuri care să fie creative, constructive și educative ( care se pot juca împreună cu familia).
Astfel de jocuri creative, constructive și educative pentru copilul tău le poți găsi aici accesând următoarele link-uri:
Artă și îndemânare de la Elefant.ro
Seturi de construcție de la Elefant.ro
Posted on ianuarie/12/2017, in Familie and tagged Copii, Psihologie, Sănătate. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.
Lasă un comentariu
Comments 0