Moș Nicolae – Legende și Mituri
MOȘ NICOLAE – Legende și mituri
Sfântul Nicolae a fost un personaj real care s-a născut în Orientul Mijlociu (Asia), la Nord de Bethleem. A fost cunoscut pentru credința, zelul și dragostea pentru oameni, în special pentru copii.
El provenea dintr-o familie înstărită, iar după moartea părinților săi, acesta a moștenit o avere colosală, pe care a folosit-o în scop caritabil și umanitar, ajutându-i pe cei nevoiași. Obiceiul prin care Moș Nicolae lasă cadouri în ghetuțe, provine de la un ajutor oferit unui nevoiaș din acele vremuri. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată.

În noaptea de 5 spre 6 decembrie (în ajun), conform tradiției populare, se spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb și își scutură barba (aduce zăpada, iar odată cu venirea lui începe și iarna). Moșul merge de la casă la casă, se uită pe geam și vede copii cuminți care dorm. Astfel el le lasă pe furiș dulciuri și daruri, în ghetuțele pe care aceștia și le-au pregătit și curățat. De altfel tot el îi pedepsește pe copii cei neascultători, leneși și poznași, lăsându-le câte o nuielușă. Dimineața copii cuminți găsesc în ghetuțe dulciuri și jucării, iar cei mai puțin cuminți găsesc nuielușa cu care vor fi pedepsiți pentru că au făcut pozne.
Împărțirea darurilor provine din vechi timpuri, de la legenda care spune: „Sfântul Nicolae a ajutat trei sărmane fete din orașul său, aducindu-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Casa în care trăiau cele trei surori era mai mult decât săracă. Tatăl lor plănuia să-și vândă fetele, crezând că astfel se va chivernisi. Plânsetele și rugămințile fiicelor sale nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuința sa. Noaptea, pe furiș, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reușit să se mărite curând. La fel a facut Moșul și în urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie și apoi cea mică au reușit să se așeze la casele lor.”
De atunci și până în zilele noastre, copii și cei dragi nouă, primesc daruri de la moșul, în noaptea de Sfântul Nicolae.
Cine este Moș Nicolae? Cum el văzut în diverse părți ale lumii?
În Transilvania,este cunoscut sub numele de Sân-Nicoară și este cel mai popular sfânt din Ardeal.
Vikingii aveau un zeu pe nume Odin, care călătorea pe timpul iernii prin toată lumea, pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni și pedepsindu-i pe cei mai puțin buni.
La creștinii din Republica Ghana, moșul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawaii, el coboară din barcă.
În Germania Sfântul Nicolae vine cu un sac în spate și cu un băț în mână, împreună cu un aghiotant care este o ființă înspăimântătoare.
În Danemarca moșul vine cu renii, în timp ce polonezii cred că darurile vin din stele, iar ungurii cred că darurile sunt aduse de îngeri.
În Siria, darurile vin cu o cămilă tânără pe 6 ianuarie, iar la italieni copii primesc daruri de La Befana, despre care legenda spune că aceasta a refuzat să-i conducă pe înțlepți la Bethleem, când aceștia i-au trecut pragul casei, motiv pentru care de atunci La Befana își petrece timpul umblând din casă în casă pentru a-l găsi pe Copilul Hristos.

O altă ipostază a Sfântului. Nicolae este acea de iscoadă la diavol. Se spune că Dumnezeu a făcut un contract cu Necuratul ca cei vii să fie ai lui Dumnezeu, iar cei morți, ai lui Necuratu . Dumnezeu văzând însă că acesta este rău, l-a trimis pe Sfântul Nicolae să întrebe cine poate să ia contractul acela de la Necuratul. Și a stat Sfântul Nicolae treizeci de ani la poarta iadului, pâna a reușit să pună unui drac întrebarea ce i-o spusese Dumnezeu, iar Necuratul i-a raspuns: „- Numai acel ce se va naște din Duh Sfânt va putea să-l ia!” Atunci Dumnezeu a trimis duhul său de s-a născut Hristos, iar când a implinit Hristos treizeci de ani, a mers și a luat contractul și de atunci au rămas oamenii să fie judecați după păcatele lor.
Posted on decembrie/6/2018, in Tradiții and tagged Curiozități, Tradiții. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.
Lasă un comentariu
Comments 0