Fetească Albă la degustat, de Beciul Domnesc asigurat!
După ce m-am înscris la Spring SuperBlog 2024 și am intrat pe blog să văd sponsorii acestei ediții de primăvară, am avut surpriza să aflu că vom avea o probă de degustat vin de la Beciul Domnesc. Am citit articolul „Invitație la testare: Vin Sigillum Modaviae” și așa am aflat că vom primi fiecare concurent câte un sortiment de vin pentru a-l degusta, a ne răsfăța papilele gustative, a ne trezi simțurile, iar mai apoi pentru a ne relata personal povestea degustării, împărtășindu-ne părerea cu ceilalți. Mi-am spus, cu siguranță va fi o probă interesantă, citind poveștile și părerile celorlalți concurenți.
Până ce urma să primesc sticla cu sortimentul de vin pentru degustare, am făcut o incursiune în istoria companiei Beciul Domnesc și a brandului Sigillum Moldaviae.
Citind pe site am aflat că Beciul Domnesc este unul dintre cei mai mari producători de vinuri de la noi din țară și că a fost înființat în anul 1949. În ziua de azi are spre exploatare peste 1.400 de hectare cultivate cu viță de vie nobilă, care sunt poziționate în renumitele podgorii de la Odobești, Panciu, Huși și Cotești.
Pe plantațiile cu viță de vie, se găsesc struguri negri, roze și albi, care prin fermentație ne oferă vinuri neutrale, semi-aromate sau aromate. În procesul de fabricație aceste vinuri sunt verificate pentru a obține vinurile seci, demiseci, demidulci sau dulci, dintre care amintim: Fetească Neagră, Cabernet Savignon, Merlot, Pinot Noir, Traminer, Savignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Busuioacă de Bohotin, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Fetească Regală și Fetească Galbenă de Odobești.
Am mai aflat că mândria acestei companii este însuși monumentul Beciul Domnesc, care datează încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare și care are aproximativ 100.000 de sticle de vin. Având o mare importanță istorică, acest monument face parte din patrimoniul cultural al țării noastre. Sigillum Moldaviae este un Ambasador al Gustului Autentic Românesc!
Dintre brandurile Premium de vinuri românești, Sigillum Moldaviae face parte din portofoliul Beciul Domnesc, care are produse din categoriile vin, vinars, băuturi spirtoase și oțet.
După cum vedeți în fotografie, am primit o sticlă de Fetească Albă (vin demisec din podgoriile Huși) de la Beciul Domnesc, asta fiind marți după amiază. Am așezat-o la loc de cinste, așa cum se vede, și am așteptat să vină weekendul să o pot degusta cu familia la o șuetă, în liniște și relaxare.
Ca să știu mai multe despre vinul demisec, m-am informat și am aflat următoarele:
- este un vin nobil care se află la mijloc, între cel sec și dulce, având un echilibru subtil între dulceață și aciditate;
- vinul demisec, provine în urma unui proces de fermentație în care cantitatea de zahăr rămasă în vin este mai mică decât în vinul dulce, dar mai ridicată ca și cea din vinul sec;
- echilibrul subtil dintre dulceață și aciditate rezultă din controlul atent al momentului de oprire al fermentației, sau prin mixarea vinului dulce cu cel sec;
- vinul demisec ne oferă papilelor gustative o dulceață delicată împletită cu o aciditate rafinată, sau mai bine spus o experiență senzorială complexă dar echilibrată.
Nu sunt deloc expertă în vinuri, nici nu prea mă pricep la ele. Teoretic mi-am asimilat informația, dar acum va urma să experimentez și practic.
Weekendul a sosit, așa că sâmbătă am pregătit măsuța cu toate cele ce voiam să experimentez. Urma deci să îmi pun la încercare simțurile și să îmi răsfăț pentru puțin timp papilele gustative cu Fetească Albă în amestec cu niște aperitive. Am ales niște brânză telemea, măsline verzi și sărățele cu unt. Mi-am zis că este suficient pentru moment. Cu altă ocazie mi-am propus să încerc și cu niște preparate dulci.
Mi-am luat rolul în serios, ca și un adevărat degustător de vinuri (dar unul începător bineînțeles, nu unul experimentat), și pe rând am început să degust vinul în combinație cu aperitivele.
Prima dată, am început cu brânza telemea. După ce am gustat o bucățică, am băut din pahar o gură de vin și am plimbat vinul prin cavitatea bucală punându-mi în funcțiune toate simțurile, savurând din plin vinul. Am observat cu surprindere că brânza sărată îi ia din aciditate și din aspreală, făcându-l domol și dulceag.
Mai apoi am continuat cu măslinele verzi. Am făcut întocmai ca prima dată și am constatat că alături de măsline verzi, vinul Fetească Albă are un gust dulceag cu o tentă fresh și un subtil iz de busuioc amestecat cu citrice (așa am simțit, dacă ale mele simțuri nu m-au înșelat).
Mai apoi la final, au urmat sărățelele cu unt. Urmând același procedeu am simțit că vinul este subtil dulceag, dar cu o doză de mai mult spre acrișor și cu o intensitate de aspreală mai mare, adică e mai efervescent.
După terminarea procedeului degustării vinului, am constatat că același vin în combinație cu cele trei aperitive, m-a răsfățat din plin senzorial, oferindu-mi un contrast plăcut pentru simțuri. Nu sunt expertă la degustări, dar am spus aici tot ceea ce am simțit și tot ce vinul Fetească Albă mi-a oferit.
Prin această cale a experimentării și a relatării aici a tot ceea ce mi-a oferit degustarea vinului primit, îi mulțumesc din suflet sponsorului Beciul Domnesc pentru această oportunitate.
Deci, weekendul acesta am experimentat cu Fetească Albă la degustat, de Beciul Domnesc asigurat!
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2024 – Proba nr.3
#BeciulDomnesc, #TraditieVie, #SigillumMoldaviae, #MonumentulBeciulDomnesc,
Posted on martie/18/2024, in Creație and tagged Blogger Concurs, BloggerConcurs, Campanii testare, Competitie, Sigillum Moldaviae, Spring SuperBlog 2024. Bookmark the permalink. Un comentariu.
Pingback: Proba 3. Sigillum Moldaviae – povestea vinului tău preferat