Înțelepciunea antică și știința modernă confirmă beneficiile pentru sănătate ale supelor de oase
De la înțelepciunea antică la tendința fierbinte de sănătate: supa de oase câștigă la zi, pentru densitatea nutrienților
În America de Sud, s-a presupus că „supa bună poate învia morții”. În Grecia, Hipocrate, părintele medicinei moderne, a recomandat pacienților săi cu tulburări de digestie, boluri aburinde cu supă de oase, în urmă cu aproximativ 2.400 de ani. Mosè Maimonide a lăudat „excelența” supei atât ca aliment, cât și ca medicament, făcând ca „supa de aur” preparată atât de frecvent de mamele evreiești să devină cunoscută sub numele de „penicilină evreiască”.
Din cele mai vechi timpuri, când oasele erau fierte pe foc, în carapace de țestoasă, până la orașele moderne, cu ritm de viață rapid, unde este vândută la ceașcă în restaurantele specializate de ultimă generație, supa de oase a fost promovată și acceptată atât ca medicament, cât și ca aliment, atât de laici cât și de medici.
Ca un element de bază al dietei Paleo populare și al dietei Keto, susținătorii săi jură pe abilitățile sale super-vindecătoare. Virtuțile sale pot fi văzute răspândite în reviste, cărți și site-uri web la modă. Dintr-o dată, lumea a descoperit acest elixir de aur, care există de mii de ani, și, în mod ironic, este o adevărată tradiție alimentară la baza aproape a oricărei culturi din întreaga lume.
Întrebarea este, merită într-adevăr o asemenea aprobare?
Supa de oase, se face, pur și simplu prin fierberea oaselor în apă cu posibil adaos de legume, ierburi și condimente, pentru a le extrage mineralele și nutrienții, rezultatele fiind mai mult decât obișnuite.
Multe supe cumpărate din magazin se bazează pe arome produse în laborator și pe un secret deosebit de dăunător sub formă de glutamat monosodic, o neurotoxină cunoscută, care se pune pentru a le îmbunătăți gustul. Supele gătite acasă, făcute din alimente adevărate, sunt superioare atât ca nutrienți, cât și ca gust, decât cele cumpărate din magazine. Acest lucru face ca fierberea propriei supe, să fie atât economică, cât și sănătoasă.
Deci, care este povestea reală a supei de oase?
Ce face ca acest elixir să fie un plus atât de important la regimul tău zilnic de sănătate?
Supa de oase este plină de minerale și substanțe nutritive biodisponibile și ușor de absorbit, precum și de aminoacizi care sunt utilizați pentru a construi și repara țesutul muscular și contribuie la a avea o densitate osoasă sănătoasă.
Minerale precum calciul, magneziul, fosforul, siliciul, sulful și altele, sunt abundente în supa de oase, precum și proprietățile transformatoare precum colagen/gelatina, prolina, glicină și glutamina.
De fapt, supa de oase conține sulfat de condroitină și glucozamină, ambele sunt dovedite că reduc inflamația, artrita și durerile articulare.
Istoria supei de pui, de a fi folosită pentru a susține sistemul imunitar în timpul bolii, a fost contestată, într-o încercare de a separa faptele de tradiția populară, într-un studiu realizat de Centrul Medical al Universității din Nebraska în 2000.
Studiul a încercat să determine ce efect, după caz, a avut supa de pui asupra infecțiilor tractului respirator superior. S-a stabilit că supa de pui „a inhibat semnificativ migrarea neutrofilelor”. Cu alte cuvinte, a prezentat un mecanism antiinflamator, care a redus simptomele bolii, afirmând că supa de pui este bună mult mai mult decât pentru suflet. O altă super-putere a supei de oase este capacitatea sa de a restabili integritatea sistemului digestiv. Deoarece supa de oase este ușor de digerat, poate fi consumată chiar și de cei care de altfel ar avea dificultăți cu digestia alimentelor.
Natasha Campbell McBride folosește supa de oase ca bază a celebrului său protocol Gaps, datorită capacității sale de a ajuta la vindecarea mucoasei intestinale și de a reduce creșterea excesivă a microbilor dăunători.
O căptușeală intestinală permeabilă sau „Leaky gut”(intestinul permeabil), permite alimentelor parțial digerate și toxinelor să migreze prin mucoasa intestinului și să intre în fluxul sangvin, ceea ce duce la creșterea alergiilor, a bolilor cronice și a problemelor digestive. O dietă bogată în supă de oase sau o supă de oase rapidă, poate ajuta la vindecarea intestinului și la remedierea multor probleme de sănătate.
Colagenul se găsește din abundență în supa de oase
Într-un studiu de 24 de săptămâni, realizat de Departamentul de Nutriție și Nutriție Sportivă pentru Atletism de la Universitatea din Penn State, participanții au folosit hidrolizat de colagen ca supliment alimentar, rezultatele arătând o îmbunătățire semnificativă a disconfortului articular și a factorilor care ar avea un impact negativ asupra performanței atletului.
Pentru cei care doresc să construiască sau să repare mușchii, colagenul conține toți cei 9 aminoacizi esențiali – cei care nu pot fi fabricați de corpul nostru – precum și prolină, glicină, glutamina și arginina. Acești aminoacizi reduc inflamația și promovează vindecarea.
Colagenul este, de asemenea, apreciat pentru capacitatea sa de a întări părul, unghiile și pielea și de a reduce aspectul celulitei. Acest lucru se întâmplă prin capacitatea sa de a forma elastina și alți compuși în piele și ajută la menținerea unei texturi sănătoase și a tonusului pielii.
Într-un studiu dublu orb, controlat cu Placebo, care a folosit peptide specifice de colagen, participanții mai în vârstă la studiu au arătat o elasticitate semnificativ mai mare a pielii, dându-i un aspect mai tineresc. Deci, fie că vrei să-ți îmbunătățești abilitățile atletice, să dai ceasul înapoi la aspectul tău sau doar să te simți mai bine în corpul tău, colagenul este prietenul tău.
Credeți sau nu, supa de oase este un puternic detoxifiant, cu potasiu și glicină din belșug, ambele susțin detoxifierea celulară și hepatică. De asemenea, conține glutation, un agent de detoxifiere de fază a doua, care scade stresul oxidativ, elimină compușii solubili în grăsimi (cum ar fi metalele grele precum mercurul și plumbul) și vă permite să absorbiți mai mulți nutrienți cu capacitățile lor de curățare a ficatului.
Nu este de mirare că umilul vas cu supă de oase fierbinte deasupra focului a fost atât de venerat de-a lungul secolelor și în aproape fiecare cultură de pe glob.
Astăzi, înțelepciunea străveche își găsește noi rădăcini în confirmarea științifică, demonstrând ceea ce strămoșii noștri știau de mult, că există câteva tradiții mai hrănitoare sau mai temeinice, îmbrățișând cu mai mult drag un castron de supă bună. Și se spune că o supă cu adevărat bună începe întotdeauna cu o supă de oase bogată, sănătoasă și delicioasă.
Supă de oase de casă
În casele noastre, supa de oase este un aliment de bază, folosit în orice, de la supe și tocane, la un lichid de gătit pentru fasole și boabe de grâu înmuiate, este chiar baza pentru sosurile noastre de enchilada și sos de paste.
Supa de oase ideală are o aromă incredibil de bogată și o textură netedă, care este la fel de îmbietoare, cu cât este mai folosită în creațiile noastre culinare.
Pentru că supa de oase se încheagă atât de bine, de multe ori facem cantități mari de supă la un moment dat, și datorită familiei noastre numeroase și a numărului mare de prieteni care ajung la masa noastră, oala fierbe aproape constant.
„Pentru a ține pasul cu cererea, folosim o oală de 22 de litri pentru a pregăti supa. Înainte să dețin cuptorul cu prăjire, am folosit două aragazuri lente. Important nu este ceea ce folosești, ci că îl folosești.
Francezii, care au ridicat gătitul la o formă de artă, sugerează că „pentru o supă bună, oala trebuie doar să fiarbă sau să „zâmbească”. Cine poate contrazice secolele de succes culinar? Prin urmare, supa de oase trebuie gătită lent, și niciodată la o fierbere rapidă, pe o perioadă de 12-24 de ore, pentru a descompune colagenul și a extrage cantitatea optimă de nutrienți și arome, fără a se supragăti și a dezvolta o aromă „fadă”.
Oasele pe care le alegeți ar trebui să conțină articulații, cum ar fi picioare, aripi, coapse, labe, coloană vertebrală și gât, precum și oase ale măduvei. Vă puteți simți liber să amestecați diverse oase: de vită, pui și porc și chiar oase de pește, dacă sunteți atât de înclinat și spre acestea. Este întotdeauna de preferat să folosiți oasele provenite de la animale hrănite cu iarbă și pășunate, atunci când faceți o supă de oase.
Când pregătim supa, cumpărăm adesea pui întregi, pachete de pulpe sau sferturi de pulpe, preferăm să tăiem carnea de pe os și să o congelăm pentru a o pregăti mai târziu. În cazul oaselor de vită, este important să le frigeți întotdeauna mai întâi, pentru a evita gustul puternic metalic și acru care provine de la oasele crude de vită. Oasele fripte vor adăuga un gust umami profund și bogat produsului final.
Prefer gustul unei supe făcute din oase care au încă puțină carne pe ele, deoarece cred că face gustul complet.
Când pregătiți legumele, nu este necesar să le curățiți de coajă, ci doar să le spălați bine și să le tăiați grosier înainte de a le pune în oală.
Adăugarea oțetului este utilă pentru descompunerea colagenului din oase. Prefer aroma supelor făcute cu vin, dar pentru că sunt foarte sensibilă la vin, folosesc un kombucha puternic fermentat.
Gătesc multe feluri de mâncare cu kombucha simplă în același mod în care un bucătar ar folosi vinul și constat că dă o aromă foarte asemănătoare, fără consecințele pe care le-aș suporta eu în mod normal de la un vin. Oțetul de mere este, de asemenea, o alternativă acceptabilă și utilizată pe scară largă.
Cheia pentru a obține un gel bun, care denotă un nivel excelent de gelatină și proteine în supa dvs., este să folosiți un acid adecvat, să fierbeți înnăbușit, dar să nu fierbeți la foc mare niciodată, și să folosiți raportul adecvat de apă și ingrediente.
Prea multă apă va dilua supa și nu va permite un gel bun, totuși supa va fi încă perfectă pentru utilizare.
De asemenea, sunt un mare fan al adăugării de nutrienți care pot susține sănătatea familiei mele, fără ca ei să știe că există. Rețineți, le-am spus, dar nu tuturor le pasă de ce cred că ar trebui să mănânce rădăcină de turmeric sau Cordyceps și ochii multora strălucesc în momentul în care mă lansez într-un monolog informativ despre importanța kombu-ului, urzicilor sau gelatinei.
Inutil să spun că, uneori, este mai ușor să împachetați în liniște vasul cu nutrienți și să așteptați până când cineva vă întreabă.
Așadar, adaug în liniște rădăcină de turmeric, piper negru, cayenne, reishi, cordyceps, kombu etc… tratând supa ca pe o extracție super alimentară și un vehicul delicios pentru furnizarea de nutrienți și compuși vindecători pe care mi-ar putea fi greu să-i conving pe oricine în casa mea să mănânce de bunăvoie în alte privințe.
În orice mod ați reuși, nu ezitați să experimentați cu supa dvs. până când vă IUBITI rezultatele.
Cel mai important lucru este ca tu să te bucuri de proces și de rezultatul efortului tău și să fii încurajată ca aceasta să facă parte din meniul tradițional al casei tale în mod regulat.”
Rețeta de supă de oase de pui și curcan super încărcată
- Aproximativ 10 kg. de oase de pui cu puțină carne pe oase (puteți adăuga picioare de pui dacă sunteți atât de înclinat – tăiate grosier
- Aproximativ 1-2 kg. gât de curcan crud
- 3 cepe întregi, cu coajă tăiate în sferturi
- 6 morcovi mari spălați și tocați grosier
- 8 nervuri de țelină sau rădăcină de țelină
- o mână plină de pătrunjel proaspăt
- 1 lingură boabe de piper
- 1/2 linguriță piper Cayenne
- de 1-2 ori între degete, rădăcină proaspătă de turmeric
- 3 căței de usturoi
- 1 cană de Kombucha simplu (de casă sau cumpărat din magazin, este în regulă) dacă folosiți oțet de mere, utilizați ½ l, în loc de Kombucha.
- 1-2 linguri ciuperci Reishi
- 1-2 linguri Cordyceps
- 1 foaie de alge Kombu
- 2 linguri sare roz de Himalaya sau sare cenușie celtică
- 3 tulpini de cimbru proaspăt
- În plus: nu ezitați să adăugați rădăcină de Astragalus, rădăcină de urzică, ashwagandha etc., pentru a spori proprietățile vindecătoare ale supei dumneavoastră.
- 3 litri de apă – apa distilată este ideală și osmoza inversă este, de asemenea, o alegere bună.
Instrucțiuniuni
- Pregătiți puiul și legumele și puneți-le în prăjitorul de pe blat sau împărțiți-le între două oale. (Desigur, puteți jumătate din rețetă pentru a vă satisface propriile nevoi.)
- Adăugați apa și setați temperatura la 250-275 de grade.
- Se acoperă și se lasă la fiert 12-24 de ore. (Am gătit-o pe a mea, timp de 36 de ore și a fost minunat.)
- Supa trebuie să se reducă la jumătate, iar când gustați trebuie să fie bogată și delicioasă.
- Odată ce supa de oase este terminată, se strecoară lichidul și se depozitează în borcane de 1 litru (umplute până sus înainte de a acoperi cu capacul) sau porționați-o în pungi sau recipiente pentru congelator și așezați-o pe o tavă pentru prăjituri în congelator. Odată ce sunt înghețate, vor sta cu ușurință în poziție verticală într-un recipient sau se vor întinde pe un raft. Nu uitați să marcați cantitatea din fiecare pungă. De exemplu, pentru familia noastră măsurăm atât în cantități de 2 căni, cât și de 1 litru, pentru a le folosi cu ușurință la pregătirea mesei sau doar pentru a bea.
Autorul articolului: Crystal Lauer
Sursă articol: Health Impact News
Posted on ianuarie/19/2022, in Traduceri and tagged Nutriție, Rețete, Sănătate, Util. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.
Lasă un comentariu
Comments 0